EcoTrail van Brussel: 80 km run-bike-bike fuelled by 24

ecotrail-banner

Het is bijna zover… Aanstaande zaterdag 29 september staan Jess, Carmen en ik aan de start van ons avontuur… De eerste Brusselse EcoTrail of zoals brusselnieuws.be het noemt: “Overlevingsproef op sneakers”. Ik ruil die sneakers in voor mijn – intussen goed ingelopen – Asics met knalroze veters en vertrek gewapend met brandstof voor onderweg, voorzien door onze sponsor: 24 sportvoeding.

Wat gaan we doen en waarom?
De EcoTrail is een wedstrijd waarin wij als trio zullen vertrekken voor een dikke 80 kilometer met 2 fietsers en 1 loper. De bedoeling is elkaar zo efficiënt mogelijk af te wisselen, om zo snel mogelijk met 3 de finish te bereiken. (Sommigen zullen die afstand alléén afleggen. RESPECT!… maar ook totally crazy.) De eindstreep van de 80 kilometer ligt in één van de bollen van het Atomium. Dat kan tellen als finish he?
“Waarom zou je zoiets willen doen?” hoor ik je zeggen terwijl je 1 wenkbrauw omhoog trekt. Wel… omdat wij ook een béétje gekko zijn en aan een volgende uitdaging toe waren. Het motto: you can do anything, if you set your mind to it! Let’s go!

The tricky part…
Ten eerste: Brussel is niet plat en dus zullen we te maken krijgen met 1000 hoogtemeters, wat niet van de poes is.

Daarnaast moet de race afgelegd worden binnen een bepaalde tijdslimiet en om die limiet te halen, moeten we een snelheid halen van gemiddeld 9 km/u, eventuele stops inbegrepen. Geen probleem… ALS dat op een plat parcours was geweest tenminste… Om de spanning een beetje op te drijven, moeten we elke bevoorradingszone vóór de vastgelegde tijdslimiet bereiken. Ben je daar niet op tijd? Dan eindigt het avontuur voor je team.

Als je dan gediskwalificeerd wordt (d.w.z. ergens buiten tijd toekomt), mag je de wedstrijd verder zetten, maar dan “zelfvoorzienend”, wat zoveel wil zeggen als: vanaf dan trek je je plan om te eten en te drinken, want je hebt geen recht meer op bevoorrading van de organisatie.


24 – our survival food:

Uiteraard is dit geen gek idee waar we zomaar op gesprongen zijn zonder de juiste voorbereiding. Maanden geleden vatten we, met een al redelijk solide basis, de trainingen voor de EcoTrail aan. Een belangrijk en vaak onderschat onderdeel van de training is: voeding en drank.

In aanloop naar de wedstrijd:
Tijdens de trainingen hebben we gebruik mogen maken van de sport producten van 24. De sportvoeding, genaamd ‘Formula 1 Sport’ smaakt heel neutraal en drinkt dus makkelijk weg. Tijdens de lange duurtrainingen hadden we steevast de ‘Prolong’ in onze camelbak en voor na de trainingen kregen we de ‘Rebuild Endurance’ om weer op onze plooi te komen. Meer info over deze producten kan je op deze site vinden. (Lees ook hoe je sportdrank kan tweaken.)

Wedstrijd voer:
Zoals je al eerder kon lezen, heb ik altijd al moeite gehad met drinken. Mijn lichaam geeft me weinig signalen om vocht op te nemen, dus moet ik het zelf monitoren. In dit geval zullen mijn team mates me er regelmatig op attent maken. Maar, wat gaan we eten? Non-stop lopend en fietsend eten is alles behalve evident… Wat eet je? Vloeibaar of vast? Om de hoeveel tijd? En hoe spreid je dat? Jess maakte de berekening –> klik hier.

Ons doel:
Deze keer hebben we geen tijdsdoel. In dit geval heeft het ook weinig belang, aangezien het meer gaat om de aanpak, het teamwork en het verkennen van de groene stukjes Brussel. Ons doel zal zijn de trail uit te lopen, zonder blessures en met de glimlach. ALS we door gelijk welke rede zelfvoorzienend zouden worden, hebben we afgesproken toch door te zetten voor het team.

Mijn doel:
Mijn persoonlijke doel is te luisteren naar mijn lichaam en het (nog) beter te begrijpen. Ik wil het eten en drinken nog beter onder de knie krijgen!
Aan de finish wil ik met een huge smile kunnen terugkijken op de weg die ik tot nu toe heb afgelegd. Deze EcoTrail wordt de volgende mijlpaal in mijn sportieve avontuur en de ideale voorbereiding op de mijlpaal die enkele weken later zal volgen: de marathon van Eindhoven.

Ik kijk ernaar uit!

PS: Supporters zijn welkom :-)

Geplaatst door: Odile Desbeck