CrossFit: Train insane or remain the same

Crossfit2

Vorig week belandde ik – en neen, niet buiten mijn eigen wil – in CrossFit Antwerpen voor mijn eerste CrossFit workout. Ik werd alvast vriendelijk ontvangen door eigenaar Bert, wiens inspirerende verhaal tot de verbeelding spreekt.

Waarom CrossFit, hoor ik je zeggen? Wel… de marathon trainingen worden langer en langer… en ook harder. Fysiek, maar voor mij zeker ook mentaal (lees: na 10km begin ik gekke bekken te trekken als bezigheidstherapie, op 15km begin ik me wat te vervelen en op 20km heb ik vaak al het zagen in :-) ). Kortom: ik had dus iets explosiefs nodig om mezelf mentaal wat te challengen en tijdens de volgende lange afstandsloop niet al huppelend in slaap te vallen, en dan nog liefst iets met wat ‘body toning’ effect, kwestie van het (on?)aangename aan het nuttige te koppelen :-) –> Resultaat: CrossFit ‘Martel’sessie 1!

Mijn eerste testsessie werd een “niet-voor-platte-jatten” full-body workout waarop ik geen enkel moment de kans gekregen heb om me te vervelen. You get what you ask for ;-) De sessie bestond uit een wedstrijdje tussen 3 teams die elk zo snel mogelijk 3 keer een parcours moesten afleggen bestaande uit:

1)    200m roeien

2)    15 keer op een kist springen en er weer af (die kwam tot boven mijn knieën)

3)    20 lunges

4)    25 kettle bell swings

5)    30 wall ball shots, waarvan je denkt: “balletje-smijt om te eindigen, dat zal wel lukken”. In realiteit is dat een zware bal (voor mij eentje van 4 kg, voor de mannen 8kg of meer) die bij elke worp zwaarder wordt (dat is uiteraard perceptie) en waarvan je bij worp 30 het gevoel hebt hem nog nauwelijks boven je hoofd te kunnen tillen.

6)    Je mag pas aan de volgende oefening beginnen als je teamgenoot voor je klaar is met zijn oefening.
Doe dat 3 keer achter elkaar en dan komt er een welverdiende grijns de kop opsteken die je de rest van de dag niet van je gezicht gewreven krijgt.

 

Of we gewonnen zijn? Geen idee, maar dat kon me daarna ook geen barst meer schelen :-) Het gaat erom dat je je best doet en alles geeft wat je hebt. Je wordt geholpen door je teammates (en eigenlijk ook alle anderen) die je moed inspreken en met je mee aftellen terwijl je zo rood als een Spaanse peper probeert de klus te klaren, zo snel als je fysiek aankan. Als kers op de taart gaat dit alles door in een bijpassend garageachterig sfeertje. Veel stoerder dan een naar Mr Proper lavendel ruikende fitness met alle toestellen in alfabetische volgorde gerangschikt,… niet?

Dàt, beste lezers, is CrossFit. Zijn er kandidaten om me bij mijn volgende sessie te vergezellen? *evil grin*

Om jullie nog wat moed in te spreken alvorens erin te vliegen, geef ik jullie nog even de CrossFit Antwerpen lijfspreuken mee (die je trouwens op t-shirt kan kopen):

Shut up and squat!
Train insane or remain the same.
Work hard, eat clean, talk dirty.
Blood is replaceable, sweat is expected, tears are optional.

En voor wie NOG een extra duwtje nodig heeft, een filmpje om inspiratie op te doen.

So… who’s joining? :-D

 

Geplaatst door: Odile Desbeck