No sugar bananenbrood

bananenbroodWeb1

Een trio aan te rijp wordende bananen glimlachte me toe en ik dacht: jullie eet ik toch niet meer op, want jullie zijn me te “zanderig” en te zoet. Ik draai jullie in een brood… en dat brood kreeg een beetje een cake-achtige look. Ik gebruikte een basis recept van Voedzo en zette het wat naar mijn hand met onderstaand resultaat.

Ingrediënten:
•    1/3 cup sojamelk + 1,5 tl appelazijn
•    3 bananen
•    1/4 cup vetstof dat mag verwarmd worden: zonnebloemolie, boter of kokosolie bv
•    1/4 cup appelmoes zonder stukken
•    1/4 cup kokosmelk of water (als je al kokosolie gebruikte)
•    1 tl vanille-extract
•    2 cups volkoren meel
•    2,5 tl bakpoeder
•    0,5 tl zout
•    1/4 cup havermout
•    1/2 cup geraspte kokos
•    1/4 cup gebroken walnoten
•    1/4 cup rozijnen

Bereiding:
•    Voeg sojamelk en appelazijn samen in apart kommetje en laat even staan;
•    Voeg de natte ingrediënten samen en mix met de staalmixer;
•    Meng de droge ingrediënten in andere kom;
•    Roer de sojamelk om en giet bij het bananenmengsel;
•    Voeg droge bij natte ingrediënten en roer niet langer dan nodig;
•    Voeg de noten en rozijnen toe (kan je weglaten of door iets anders vervangen);
•    Bak 30-45 min in een voorverwarmde over op 180°C.

Ik gebruik bakpapier in mijn bakvorm, dat is minder vettig en je bakvorm hoeft niet eens te worden afgewassen.
Het resultaat voor het bakken ziet er wat brokkelig uit, door de havermout en kokosschilfers. No worries, dat komt goed!

Optioneel: room om zelf op te kloppen met wat Stevia of tagatesse, fruit(soja)yoghurt (zonder toegevoegde suikers of zelf gemengd in de blender) of een beetje honing (maar dan voeg je wel suikers toe).
Voor een hartiger resultaat: besmeer met donkere amandelpasta of raw peanut butter.

Resultaat:

Geplaatst door: Odile Desbeck