Hapjes: Mfino-beignets met gerookte zalm en soja-citroenmayonaise

Siba2

Met dank aan African cooking queen Siba voor het recept.
Lees ook het postje over het Afrikaanse kookprogramma ‘Siba’s Table’, binnenkort op TV.

Ingrediënten voor 15 beignets:
•    2 el olijfolie
•    1/2 rode ui, gesnipperd
•    2 lente-uitjes, gesneden
•    2 teentjes knoflook, fijn geperst
•    200 g spinazie, gewassen, ontdaan van de steeltjes, fijngesneden
•    3 el koriander, gesneden (optioneel)
•    2 el tijm, gesneden
•    110 g maïsmeel (of de helft polenta en de helft couscous)
•    60 ml water
•    Peper en zout

Voor topping deel 1:
•    60 ml mayonaise
•    4 tl sojasaus (20 ml)
•    versgeperst citroensap
•    1 tl geraspte citroenschil

Voor topping deel 2:
•    1 gerookte zalmfilet, bereid met peper en dille
•    1 avocado in stukjes gesneden (besprenkel met de rest van het versgeperst citroensap tegen het verkleuren)
•    8 peppadews uit een pot (= een zoet, pikant pepertje), gesneden

(als je dit laatste niet kan vinden, vervang het dan door iets gelijkaardigs wat je gewoonlijk wel in het rek van de internationale producten kan vinden)

 

Bereiding

Voor de beignets:
•    Verwarm de olie en fruit de rode ui, lente-uitjes en knoflook gedurende 1min.
•    Voeg de spinazie en kruiden toe en bak nog 1 minuut.
•    Voeg het maïsmeel (of de polenta en couscous) al roerend toe en meng.
•    Giet het water erbij, breng op smaak met peper en zout en roer door elkaar.
•    Het mengsel moet er nu uitzien als grof broodkruim en de spinazie moet niet helemaal gaar zijn.
•    Haal van het vuur en laat afkoelen.
•    Maak met je handen kleine balletjes van het mengsel ter grootte van een pingpong balletje.
•    Druk ze zachtjes tot plattere schijven. Niet te plat, anders breken ze bij het omdraaien.
•    Doe een beetje olie in een antikleef pan en bak de balletjes +/- 1 min aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
•    Laat een beetje afkoelen en maak intussen de top laag.

Voor de topping:
•    Meng de mayo, sojasaus en citroensap door elkaar.
•    Voorzie elke beignet van een totsje saus.
•    Werk af met een stukje gerookte zalm (eventueel verwarmd), avocado en een paar stukjes peppadew.
•    Garneer vervolgens optioneel met koriander voor de liefhebbers.

Ze smaken zowel koud als warm. Laat het je smaken!

Geplaatst door: Odile Desbeck