Empanada, wa’s da? – Volume 1

empanada1

Foto 1: me & giant walking empanada
Foto 2: mijn brouwsel *proud*

Zoals jullie al konden lezen in mijn postje over Zuid-Amerikaanse keuken, ben ik helemaal weg van hetgeen daar ongetwijfeld het meest gegeten wordt: empanada’s. Hieronder het beloofde recept, deel 1. De kip-versie volgt binnenkort! Veggies kunnen het uiteraard makkelijk ombuigen naar een diervriendelijker alternatief :-)

Wat is een empanada?
“Pan” is dan ook het Spaanse woord voor brood. Als je het woord “empanada” letterlijk zou proberen vertalen, zou dat betekenen: “bebrood”, “door brood omgeven” of “gepaneerd”. Dat “korstje” kan een vulling bevatten bestaande uit vele verschillende ingrediënten, zoals vlees, vis, groenten of kaas. Het deeg is meestal op basis van tarwemeel, maar kan ook op basis van andere granen zijn. Ik heb in Chili/Bolivië/Argentinië alleen in de oven gebakken empanadas gegeten, maar een stel Colombianen vertelde me dat zij ze in olie frituren en dat veel lekkerder is. Nu ja… ik verkiest de “light” versie uit de oven :-)

Mijn recept voor “Empanada de carne” (voor mensen die het zuiderse gen ontbreken: met vleesvulling):

Ingrediënten:

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 300 g rundergehakt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 4 plakjes chorizoworst, in blokjes (niet in overdrijven, anders overheerst de smaak)
  • 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree (70 g)
  • 1/2 verse peterselieplant, fijngehakt
  • 1 tl gemalen komijn (of in mijn geval de gekneusde versie)
  • 1 tl kaneel
  • Enkele druppels hot pepper sauce
  • 8 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid (of 4 als het zo’n rechthoeken zijn om in 2 te breken)
  • (eventueel paprikapoeder en/of 1 eierdooier)

Bereiding

  • Olie verhitten.
  • Ui en gehakt rul bakken (= al omscheppend en plettend bakken).
  • Knoflook, chorizo, tomatenpuree, peterselie, komijn en kaneel erdoor scheppen en 2 min meebakken.
  • Gehaktvulling met zout en hot pepper sauce op smaak brengen.
  • Oven voorverwarmen op 200-225 °C.
  • Aanrecht met bloem bestrooien en deeg erop uitrollen tot een dunne lap. (Bij gebrek aan deegrol, gebruik een fles ouzo, zoals ik).
  • Ronde vormpjes uit het deeg snijden met uitsteekvorm, soepkom (voor grote) of glas (voor kleintjes).
  • Gehaktmengsel op midden van deegrondjes scheppen, randen met water bestrijken en deeg over vulling dichtvouwen (= empanada).
  • Randen met een vork aandrukken (= mooi en anders komen ze gemakkelijk weer open).
  • Bakplaat bedekken met bakpapier of bij gebrek daaraan: invetten. Empanada’s erop leggen, eventueel licht met eigeel bestrijken en/of paprikapoeder bestrooien en in oven in 10 (-15 min) gaar en bruin bakken.
  • Empanada’s warm (zo eet ik ze het liefst!) of op kamertemperatuur serveren, bij voorkeur met een “bergje van rauwkost”.

Enjoy!

Note to self: koop nu eindelijk een deegrol!

Geplaatst door: Odile Desbeck