Pimp Your Water

summerdrink

Ben je’t water drinken een beetje beu ? Of drink je te weinig doorheen de dag, zoals ik? Zin in wat anders, maar je wil je niet storten op frisdrank? Mooi zo! Dan is dit misschien iets voor jou. Pimp your water! Add some flavour to it! Je kan eindeloos variëren, maar ik geef jullie mijn favoriete versie mee. Test voor jezelf uit wat voor jou werkt! Wat heb je nodig voor 1 kan summerdrink zoals op de foto? – 2 à 3 cm gemberwortel – 1 citroen – 1 limoen – een paar takjes munt Hoe maak je het? – Rasp de gember en stop het in een klein zeefje – Zet het zeepje boven een kan (of waar je je drank in wil bewaren) en overgiet de gember met water – Was de limoen en citroen (de schil…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Guestpost: Spicy chicken quinoa salade

spicy-quinoa-salad

Het voorbije weekend waren ikzelf en mijn wederhelft uitgenodigd om te gaan eten bij mijn zusje en haar ventje. (Mijn favoriete hobby, by the way.) Ze hadden flink de handen uit de mouwen gestoken om iets verrassends op tafel te kunnen zetten. En dat was het! Attent als ze zijn, hadden ze het oorspronkelijke recept (dank u Jamie Oliver), voor mij koriander-loos gemaakt. Mensen die mij kennen, weten dat ik gruwel van het smaakje dat net teveel gemeen heeft met de groene bus dreft die even verderop in de keuken staat. (Als je mij wil uitnodigen -graag- u weze gewaarschuwd: Spunky doesn’t eat soap…) Met dank aan ‘Loulou en Sjoesjoe’, dit top gerechtje dat ik ongetwijfeld nog vaak zal maken (met koriander-optie voor de niet dreft-gevoeligen): Ingrediënten voor 4 personen: Voor de salade-basis: •    200 g jonge spinazie •    1…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Empanada, wa’s da? – Volume 1

empanada1

Foto 1: me & giant walking empanada Foto 2: mijn brouwsel *proud* Zoals jullie al konden lezen in mijn postje over Zuid-Amerikaanse keuken, ben ik helemaal weg van hetgeen daar ongetwijfeld het meest gegeten wordt: empanada’s. Hieronder het beloofde recept, deel 1. De kip-versie volgt binnenkort! Veggies kunnen het uiteraard makkelijk ombuigen naar een diervriendelijker alternatief Wat is een empanada? “Pan” is dan ook het Spaanse woord voor brood. Als je het woord “empanada” letterlijk zou proberen vertalen, zou dat betekenen: “bebrood”, “door brood omgeven” of “gepaneerd”. Dat “korstje” kan een vulling bevatten bestaande uit vele verschillende ingrediënten, zoals vlees, vis, groenten of kaas. Het deeg is meestal op basis van tarwemeel, maar kan ook op basis van andere granen zijn. Ik heb in Chili/Bolivië/Argentinië alleen in de oven gebakken empanadas gegeten, maar een stel Colombianen vertelde me dat zij…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Hapjes: Mfino-beignets met gerookte zalm en soja-citroenmayonaise

Siba2

Met dank aan African cooking queen Siba voor het recept. Lees ook het postje over het Afrikaanse kookprogramma ‘Siba’s Table’, binnenkort op TV. Ingrediënten voor 15 beignets: •    2 el olijfolie •    1/2 rode ui, gesnipperd •    2 lente-uitjes, gesneden •    2 teentjes knoflook, fijn geperst •    200 g spinazie, gewassen, ontdaan van de steeltjes, fijngesneden •    3 el koriander, gesneden (optioneel) •    2 el tijm, gesneden •    110 g maïsmeel (of de helft polenta en de helft couscous) •    60 ml water •    Peper en zout Voor topping deel 1: •    60 ml mayonaise •    4 tl sojasaus (20 ml) •    versgeperst citroensap •    1 tl geraspte citroenschil Voor topping deel 2: •    1 gerookte zalmfilet, bereid met peper en dille •    1 avocado in stukjes gesneden (besprenkel met de rest van het versgeperst citroensap tegen het verkleuren) •  …
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Fu.ck Snickers, make ricepops!

ricepops1

Je kent het gevoel (en dan vooral de dames in perioden dat de hormonen wat op hol slaan): je hebt zin in iets zoets, maar je wil geen snickers of lyon in je mond steken… Veeeeeeels teveel suiker en nutteloze calorieën! Je bent op zoek naar een meer verantwoord alternatief en als het even kan, eentje dat je kan doseren. I present to you… ricepops! Here we go. Ingrediënten (goed voor ongeveer 1 tray mini cupcake vormpjes of 1 ricepop-”plaat”) -    2 el kokosolie -    2 el pindakaas (of 1 lepel pindakaas en 1 lepel amandelboter bv) -    4 el pure cacaopoeder (of gedeeltelijk in chocoladedrops) -    4 el havermout -    5 el of meer gepofte rijstkorrels (rice krispies) Bereidingswijze: -    Smelt de kokosolie op een laag vuurtje indien die nog niet vloeibaar is. -    Voeg pindakaas (of amandelboter of…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

No grain breakfast man aka my new favorite breakfast!

ontbijtkoek

Geïnspireerd door Elana’s Pantry, maakte ik als vervangend ontbijt voor mijn geen-brood-weken deze ontbijtmannetjes. En met succes! Ingrediënten voor 4 porties: (Wie geen cups heeft, kan gebruik maken van deze maten.) • ½ cup amandelboter • 2 eieren • 2 el honing of agave siroop • 1 tl vanille-extract • 1 el tagatesse • ¼ tl zout • ¼ tl bakpoeder • 1 tl kaneel • 1 handvol rozijnen (of zwarte chocolade drops, of bessen, of gebroken walnoten of…) Hoe maak je ze: 1. Mix in een grote kom de amandelboter met een staafmixer tot hij romig is. 2. Voeg alle andere ingrediënten, behalve de rozijnen toe en meng met de staafmixer tot een homogeen mengsel. 3. Voeg de rozijnen toe en roer ze door het beslag met een lepel. 4. Giet het beslag in een ingevette ovenschaal of muffin…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Fastfood chicken salad à la pasta de quinoa

fastfoodchickensalad1

Als het snel moet gaan, dan maak je… ? Een pastasalade! Deze was een ingeving van het moment met de ingrediënten die voorhanden waren. Ingrediënten (voor 2 personen en een restje voor morgen): •    1 krop Romeinse sla •    2 grote tomaten •    250 g quinoa « pasta » •    2 kippenborstjes •    3 goeie theelepels basilicumpesto (zelf gemaakt als het even kan, in dit geval uit het potje) •    Een hand vol walnoten, gebroken (kan ook perfect met andere noten zoals gegrilde pijnboompitten) •    1 tl vetstof naar keuze •    Eventueel: zout en peper Bereiding: •    Breng water aan de kook en kook de quinoa “pasta” volgens de instructies op de zak. •    Snijd de kip in kleine stukken en bak deze in een beetje vetstof. •    Snijd intussen de sla in dunne reepjes en de tomaten in blokjes….
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Peanut kissed pumpkin-coconut soup

pumpkinsoup1

Door de aanhoudende koude had ik zin in pompoensoep, maar met een twist. En het verdict is… Ingrediënten: • 1 grote ajuin • ½ pompoen • 250 g kikkererwten (gekookt) • 250 ml kokosmelk • 4 el pindakaas, indien mogelijk 100% pinda • 2 el curry poeder, afgestreken, ik gebruikte ‘Mild curry’ van Aromatic Sharwood • 6 el sojasaus, ik gebruikte die van Kikkoman • Een beetje boter • Zout, peper, cayenne peper, wasabi naar smaak Bereiding: • Snijd de ui in kleine stukjes en bak ze in wat boter. • Schil en snijd de pompoen (dit is het moeilijkste deel). • Voeg de pompoen aan de ui toe wanneer die een beetje doorschijnend is. • Voeg water toe (of bouillon voor meer smaak). Als je een dikke soep wil, giet dan geen water bij tot alle stukken zijn onder…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Panir op rijst-tomaat tapijtje #glutenvrij #vegetarisch

Panir2

Geen inspiratie? Dan kan mijn inspiratie-reboot-methode misschien raad brengen. 1) Verzamel 1 à 3 ingrediënten die je wil gebruiken en die combineerbaar zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan ingrediënten waarvan de vervaldatum nadert en best eerst opgegeten worden. Ik verzamelde volgende ingrediënten als basis : 2) Trek de keuken- en koelkast open en zoek naar matching combo’s. Zoek vooral naar groenten. Ik verzamelde het volgende: Ingrediënten (voor 2 personen): • 200 g volkoren rijstmacaroni • 250 g panir, de Indiase variant van tofu. • Een 3-tal tomaten (of 6-tal als je de tomatensaus wil vervangen) • 1 appel • 250 g tomatensaus (ik koos voor eentje met ricotta in) • Een beetje boter • Kruiden: zout, peper, selderij, komijn, eventueel verse basilicum en chili of cayennepeper. Bereiding: • Breng water aan de kook. • Snijd intussen de tomaten, appel en panier…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

No sugar bananenbrood

bananenbroodWeb1

Een trio aan te rijp wordende bananen glimlachte me toe en ik dacht: jullie eet ik toch niet meer op, want jullie zijn me te “zanderig” en te zoet. Ik draai jullie in een brood… en dat brood kreeg een beetje een cake-achtige look. Ik gebruikte een basis recept van Voedzo en zette het wat naar mijn hand met onderstaand resultaat. Ingrediënten: •    1/3 cup sojamelk + 1,5 tl appelazijn •    3 bananen •    1/4 cup vetstof dat mag verwarmd worden: zonnebloemolie, boter of kokosolie bv •    1/4 cup appelmoes zonder stukken •    1/4 cup kokosmelk of water (als je al kokosolie gebruikte) •    1 tl vanille-extract •    2 cups volkoren meel •    2,5 tl bakpoeder •    0,5 tl zout •    1/4 cup havermout •    1/2 cup geraspte kokos •    1/4 cup gebroken walnoten •    1/4 cup rozijnen Bereiding: •  …
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Recept: FrigO Oatmeal – ontbijtidee voor mensen met weinig tijd

IMG_0014-(2)

Drukke week in het vooruitzicht? ‘s Morgens niet veel tijd om te ontbijten en al zeker niet om iets ingewikkelds klaar te maken? Maar toch trakteer je je lichaam dagelijks op ontbijt! (Dat doe je toch he?? *kijkt streng*) –> Dan is dit eentje voor jou… Ingrediënten: •    Havermout (liefst niet instant) •    Yoghurt (ik gebruikte volle yoghurt) •    Melk (ik gebruikte magere melk, kan ook met sojamelk) •    Chia zaad (gekocht bij Unlimited Health bv) •    Fruit (wat je’t liefst eet, maar varieer) •    Glazen bokalen die groot genoeg zijn met deksel Bereiding: •    Stap 1: Doe havermout in de bokalen. •    Stap 2: Giet de melk erbij. •    Stap 3: Doe er chiazaad bij zoveel je zelf wil. •    Stap 4: Voeg yoghurt erbij. •    Stap 5: Deksel erop. •    Stap 6: Schudden maar! •    Stap 7: Doe…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Recept: Eiwitbommetjes – fast & easy

proteineballetjes2

Ingrediënten voor 10 eiwitbommetjes: – 400 gr mager kippengehakt – 200 gr quorngehakt (plantaardige vleesvervanger bestaande uit mycoproteïne) – 2 eieren – ½ kleine koffielepel peper – ½ kleine koffielepel zout – ½ kleine koffielepel komijn – 1 kleine koffielepel provencaalse kruiden – ½ bussel peterselie, fijngehakt – 2 sjalotten – 2 teentjes look – 2 wortels, in heel dunne schijfjes gesneden De bereiding is eenvoudig: -    Meng alle ingrediënten, kneed ze goed en rol de balletjes! -    Doe ze in een muffinvorm (een siliconen vorm hoef je niet eens in te vetten). -    Bak de eiwitbommetjes 40min in de oven op 200 graden. Serveer met bijvoorbeeld een torentje aardappelpuree en pompoen- & courgettenblokjes afgekruid met venkelzaad en komijn. Beetje feta kaas on top voor de zoute toets. Bommetjes over? Laat ze afkoelen en vries ze in voor een volgende…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck