Spunky Dillie krijgt persoonlijk advies van De voedselzandloper

KrisVerburgZW_web

Ik dacht: ik spring in alle drukte toch even binnen op de boekenbeurs, ik moet daarna toch ergens in de buurt op babybezoek. Ik was toch wel eens benieuwd naar de lezing die Kris Verburgh van De voedselzandloper zou geven.
Ik profiteerde van de eerste-rij-vrees van de mensen om me op de front row seat te nestelen. Ha! Heerlijk als je als kleine drop niet moet proberen door de haardos van een lange wapper heen te kijken.

Kris startte zijn betoog met de boodschap “suiker zorgt voor miserie”. Even kort door de bocht: suiker is plakkerig en dat doet het dus niet alleen aan je vingers, maar ook binnenin je lichaam. Dus: niet goed. En daar ben ik het uiteraard ROEREND mee eens. Het “witte vergif”, zoals ik dat graag noem, moet je zoveel mogelijk uit je leven bannen. Dat is voor niets goed, tenzij je een verliefd bent op de tandarts(assistente).

Een tweede belangrijk thema dat hij aanhaalt is “eiwitten”. Hij gaat ervan uit dat teveel eiwitten eten ongezond is. Hij haalt de klassieke hoeveelheid vlees aan die je dagelijks zou mogen eten, voldoende om de stoffen eruit te halen die je nodig hebt: ter grootte van een kaartenspel (of iets visueel beeldender misschien: een vuist). Dat is dus niet veel. Als sporter heb ik daar wat moeite mee. Je hebt toch eiwitten nodig om je spiermassa weer op te bouwen? Nu ja, we mogen ook niet vergeten dat zijn boek eigenlijk gaat over het effect van voeding op de “veroudering”. Daar kan ik dan wél weer volgen.

Eén van de stokpaardjes van Kris is ook melk: het zou bullshit zijn dat we calcium uit melk moeten halen, want uit diverse onderzoeken blijkt dat larie en apekool te zijn. Je kan volgens Kris beter calcium uit groenten halen. Die vorm neem je trouwens veel sneller op. Die populariteit heeft melk te danken aan het lobbyen van de melkindustrie. Mijn mening: ok, volledig mee eens, eet meer broccoli ;-) MAAR: ik drink bijvoorbeeld graag melk en drink het niet te vaak en probeer dat af te wisselen met sojamelk, maar koffie verkeerd is niet meer hetzelfde met sojamelk… Mijn advies is: drink het met mate zolang er geen intolerantie speelt. Goeie deal?

En dan is er nog (het vermoedelijk meest omstreden item) zetmeelproducten: brood, rijst, aardappelen, pasta,… Zetmeel is eigenlijk niet meer dan aan elkaar geschakelde suiker. Daarmee is alles gezegd denk ik? ;-) Een leven zonder boterham met choco ’s morgens en patatjes bij het avondeten is voor veel Belgen maar moeilijk denkbaar. En toch, vrees ik dat ook hier veel waarheid inzit… Probeer dus het grootste deel ervan te vervangen door creatief te zijn met groenten en ALS je ervan eet, eet dan volkoren. Dan kom je al ver.

Na afloop van de lezing, wilde ik Kris Verburgh toch eens persoonlijk een polleke gaan schudden. Zo gezegd, zo gedaan en uiteraard wilde ik toch even van hem weten hoe een sporter moet toekomen met zo weinig eiwitten. Ik zou vrezen dat ik vel over been zou worden en dat door het sporten mijn spieren zouden ‘afgevreten’ worden. Hij moest erom lachen en zei dat je heus niet zoveel nodig hebt als sportvoedingfabrikanten je willen doen geloven en je lichaam heus slim genoeg is en weet wat uit de voeding te halen. De oermens moest vroeger toch veel grotere inspanningen doen. Dat kon toen toch ook, zonder sportvoeding? Mensen die sporten moeten op dezelfde manier eten volgens hem, maar dan gewoon iets meer. Dit is uiteraard buiten topsporters gerekend. Daar zijn de inspanningen dusdanig groot en vallen ze buiten wat normaal is, dat je daar wel moet van “recupereren”.

Als persoonlijk advies kreeg ik tenslotte nog dit mee: zoek naar informatie en laat je inspireren door buitenlandse bronnen. Hier in België is het aanbod aan vooruitstrevende voedingsexperten bedroevend magertjes. Die wijze woorden neem ik ter harte. Bedankt Kris!

Zo… ik heb hier en daar vraagtekens bij bepaalde stellingen, het boek zet je aan tot denken, daarom vind ik zijn werk toch een aanrader! Heb jij hem al gelezen?

PS: Kris beveelt dagelijks een klein stukje zwarte 70% of meer chocolade aan. Nu vind je hem al iets sympathieker he?

Geplaatst door: Odile Desbeck