Go Paleo of ‘the caveman diet’ – Interview

paleo

Ik vroeg Candy In Wonderland of ze een woordje uitleg wou geven over het Paleo-dieet en ze stemde toe. Beter nog: ik mocht ook meteen de voetjes onder tafel schuiven en ondergedompeld worden in de oer-manier van eten: the caveman diet.

Daar toegekomen trof ik een goedlachse mama van 3 jongens aan met de levensenergie van een tiener. Het Paleo dieet is het voedingspatroon van de oermens, de caveman. Deze voeding bestond voor een groot deel uit dierlijke eiwitten en vetten, groente, fruit, eieren, noten en honing. Geen suikers, granen, brood, melk, kaas en geen aardappelen, frietjes etc.

“Hoezo, beperkt in mijn eetgewoonten?” luidt het.

Waarom begin je in godsnaam aan zoiets en hoe krijg je dat bol gewerkt in deze fast-getting-even-faster wereld? Je leest het hier…

Waarom ben je Paleo beginnen eten?

Candy: “Mijn verhaal begint toen ik begin de 30 begon te sukkelen met Fibromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren, waarvan de oorzaak nog niet gekend is): pijn over heel mijn lijf, geen fut, slecht slapen, regelmatig ziek,… Ik kreeg de ene pil na de andere voorgeschreven met alle gevolgen van dien: ik kwam enorm veel bij, kon me bij momenten heel slecht voelen, moodswings om U tegen te zeggen en een seksdrive die wegebde en besloot dan ook maar volledig te verdwijnen. Ik wilde ook wat gewicht verliezen, maar zelfs gewapend met een diëtiste en me houden aan de voedingsdriehoekregels, had dat niet het gewenste effect. Toen ik iets hoorde waaien over een proteïnedieet, besloot ik het een kans te geven en wat bleek? Dat werkte! Ik geraakte 25 kg kwijt op 6 maanden. Ik behaalde mijn streefgewicht en… wat nu? Je blijft toch geen shakes eten dag in dag uit?
Een mooie dag verscheen er een reactie op mijn blog van afzender ‘Paleo works’. Ik ging op onderzoek en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Welke invloed heeft Paleo gehad op je gezondheidstoestand?

Candy: In februari dit jaar ben ik gestart met Paleo eten. Dat voelde goed en ik begon een maand erna mijn medicatie af te bouwen. Nog een maand erna was ik volledig medicatie-vrij. *Lacht breed haar tanden bloot*
Ik ben ook nooit het sportieve type geweest, maar na enkele weken Paleo stond ik op springen. Ik bruiste van de energie en wist er geen blijf mee! Ik heb vele sporten uitgeprobeerd en ben uiteindelijk uitgekomen bij CrossFit. Mijn man verklaarde me gek, maar niet lang daarna stond ik CrossFit-gewijs te zweten, mét man én kids! We maken er gewoon een gezinsuitje van :-)

En op je sociale leven?

Candy: Dat valt eigenlijk allemaal enorm goed mee. Zelfs op restaurant gaan vormt niet zo’n probleem. Een mandje met brood terugsturen is een klassieker voor mij. Nu ben ik ook geen Paleo-nazi hoor. In het begin nam ik het iets té au serieus: ik snauwde ooit mijn man toe dat hij mijn paleo-goedgekeurde worsten toch niet in alpro-vergif ging bakken zeker?? *lacht* Maar dat heeft hij me vergeven en ik relativeer inmiddels alles wat meer. Wij eten Paleo met een 80% (Paleo) / 20% (iets losser) regel.
Soms, als ik zelf iets meebreng om te eten, durven mensen er wel aanstoot aan nemen. Dat mensen niet willen eten zoals ik, mij best, maar dat ze kritiek geven, vind ik vervelend. Ik respecteer andermans gewoonten en vind het leuk als mensen mij ook gewoon nemen zoals ik ben.
*Intussen komt 1 van de zoons uit het niets opduiken, doet een dikke smakkerd landen op het gezicht van zijn mams en verdwijnt even snel als hij verscheen.*

Wat is de moeilijkste maaltijd als je uit eten gaat?

Candy: Het ontbijt… In België is het ontbijt enorm brood-minded en dus voor mij onbruikbaar.

Wat is het “vreemdste” dat je ooit besteld hebt?

Candy: Een Noorse visschotel… als ontbijt :-) Het restaurant maakte er helemaal geen probleem van.

Wat waren de grootste veranderingen?

Candy: Behalve het laten van granen, suikers en merkproducten, bijvoorbeeld: Ik heb de Nutella buiten gebonjourd en maak nu zelf choco. Ik heb de margarines en alpro smeersels weer vervangen door boter, kokosolie en olijfolie (enkelvoudig onverzadigd vet). We variëren veel meer dan ‘normale’ eters in vlees en zeker in groenten en zien fruit als beloning in plaats van de verplichte 2 à 3 voorgeschreven stukken per dag. Eieren staan ook veel vaker op het menu. In tegenstelling tot wat velen verkeerdelijk denken, Genieten wij van eten met de grote G.

Wat mis je zelf het meest?

Candy: *Heel resoluut* Het gemak van boodschappen doen! Qua eten mis ik eigenlijk niet veel. *Denkt lang na*… Eigenlijk niets… er zijn genoeg lekkere dingen.

Hoe reageerde je gezin op de verandering?

Candy: Mijn man was afwachtend, maar bij de kids was het ‘kicking and screaming’! Maar dat heeft niet lang geduurd. Mijn jongste zoon kwam laatst nog met de vraag: “Mama, die wafels zijn toch wel Paleo he??”

Dus je man en kinderen eten ook Paleo?

*Candy’s man was intussen mee aan tafel komen zitten*

Candy’s Man: Ik was niet meteen overtuigd, maar zag al gauw onmiskenbare verbeteringen bij mijn vrouw. Vroeger deed ik intensief aan fitness, maar dat verwaterde toen ik trouwde, aan kinderen begon en tja… het goede leven he. Ik heb geprobeerd terug in ‘shape’ te geraken door Weight Watchers te doen en terug wat te sporten, maar werd het jojoën stilaan beu. Toen Candy aan Paleo begon ben ik ook eerst stilaan de granen en suikers beginnen afbouwen en na een tijdje ben ik ook volledig Paleo gaan eten. Voor het eerst sinds jaren gaat mijn gewicht weer de betere kant op, naar beneden dus :-) .

Candy: De kinderen eten grotendeels Paleo, maar ik maak af en toe wel eens rijst of aardappelen voor hen, als ze ernaar vragen. Mijn oudste zoon zit volop te puberen en eet momenteel alle junk die hij tegenkomt (ook een beetje om mij te plagen denk ik)… De Benjamin van de 3 is het tegenovergestelde. Hij eet bijna altijd Paleo en is intussen van zijn “pasta-tetjes” af. Op een moment vreesde ik voor zijn gewicht, maar sinds we het eten over een andere boeg gegooid hebben, is hij 5 kg afgevallen. Perfect op gewicht!

Hoe lang eet je al Paleo en laat je sindsdien regelmatig je bloedwaarden controleren?

Candy: Intussen eten we toch al een 8 tal maanden Paleo. Ik heb 1 keer mijn bloedwaarden laten checken en alles zag er goed uit. Mijn cholesterol was zelfs aan de betere hand. Ironisch toch, nu ik zoveel eieren eet? *grijnst*
Ik start vanaf deze maand ook een Whole 30 programma: een soort van korte termijn nutritionele reset, bedoeld om je te helpen terug met een gezond metabolisme te starten en een halt toe te roepen aan ongezonde “cravings” en slechte gewoonten. Een soort grote kuis dus. Daarna ga ik nogmaals voor een bloedwaarden check up.

Wat is je favoriete (Paleo) eten?

Candy: Ho… Moet ik echt kiezen?… Geroosterde groenten! Dat is de beste manier om smaken uit groenten te doen vrijkomen.

En tot slot: welke raad zou je mensen willen meegeven  over voeding?

Candy: Wees niet bang van vetten… de juiste vetten! Pak die boter terug in huis, kieper die margarine de vuilbak in en eet eieren.

 

Candy’s ‘tastbare’ resultaat op 7 maanden:

 

 

Bedankt voor het interview Candy!

Weer weten? Wil je jezelf aan Paleo wagen of wat receptjes uitproberen? Surf dan naar Candy’s website.

Ook Mitch haalde een goed resultaat en schreef er een boek over. Bekijk het hier. Zie ook het filmpje.

Geplaatst door: Odile Desbeck