The drink of friendship: Yerba Maté

yerba-mate2

Tijdens mijn maand reizen door Zuid-Amerika is er meer blijven hangen dan empanada’s (ga naar het recept) en Argentijnse steak (zie artikel over de Zuid-Amerikaanse keuken)… :-)

Tijdens een daguitstap in Argentinië, zag ik de gids aan iets lurken wat op het eerste zicht een pijp leek, maar waar geen rook uitkwam. Dat moest ik nader bestuderen en zo kwam ik tot de conclusie: Aha! DAT is de reden dat praktisch alle Argentijnen rondlopen met een thermos onder hun arm! Yerba Maté…

Yerba is een kruidenthee gemaakt van de Ilex Paraguariensis plant, de Maté is de uitgeholde Kalebas. Met de Bombilla (het strootje) wordt het gedronken met water van 70/80 graden. Yerba Maté bezit vele antioxidanten, ijzer, calcium, magnesium, selenium, vitamine A, B1, B2, B5, B8,C, E, K. Om de gemiddelde samenstelling hiervan te weten, klik hier.

Yerba Maté – The drink of friendship

Het wordt door zijn gezonde eigenschappen ook wel ‘the green gold’ genoemd,… of ‘the drink of friendship’, omdat het iets is dat je in gezelschap drinkt en ook werkelijk doorgeeft aan je gezelschap.
Yerba Maté is het meest bekend voor zijn opwekkend effect, wint daarnaast stilaan aan populariteit bij de lijnende dames omwille van zijn hongerstillende en vetafbrekende eigenschappen.

Instructies voor het brouwen van maté (met gedroogde stevia blaadjes):

  • Vul je kalebas met yerba maté (en gemalen stevia) in een ratio van 2:1 tot hij tweederde vol is;
  • Bedek de opening van de kalebas met je hand en gebruik je andere hand om hem op zijn kop te draaien. Schud de kalebas grondig om de kleinere poederblaadjes van de grote bladeren te scheiden, zodat de grote bladeren op de bodem komen te liggen;
  • Hou de kalebas schuin zodat alle kruiden aan één zijde liggen en er een holle ruimte gevormd wordt aan de andere zijde;
  • Zet de kalebas weer voorzichtig rechtop en zorg ervoor dat de kruiden op hun plaats blijven. Giet koud of lauw water in de holte, maar niet helemaal tot boven (dit om je tong niet te verbranden als je er daarna heet water zou bijgieten). Let erop dat je top van de kruidenberg niet bevochtigt! Laat het water een paar minuten intrekken;
  • Dek met je duim het mondstuk van de bombilla af en stop het eind met de filter in de holte, tot de bombilla de bodem raakt. Giet heet (maar geen kokend!) water in de holte – opnieuw, niet helemaal tot boven. Drink door de bombilla tot al het water uit de kalebas verdwenen is. Hervul de kalebas en geef hem door aan de volgende drinker;
  • Nadat er een aantal keer is bijgevuld (normaal gezien 7 tot 10 keer), zal de maté stilaan flauw beginnen te smaken. Dat is het teken dat het tijd is om te stoppen met drinken. Maak de kalebas grondig schoon en laat hem volledig drogen alvorens hem opnieuw te gebruiken.

Mijn ervaring met de Maté: het is heel bitter, zeker de eerste ‘theepot’ die je zet. Ik raad dus aan die eerste thee uit te spuwen. En om aan de smaak te wennen, voeg je de eerste keren best Stevia of honing toe. De gevorderden drinken het puur…

Ook proberen? Waar kan je zo’n Maté kopen?
Kopje
Strootje
De kruiden
En een fruitigere versie

 

En vergeet me niet te laten wat je ervan vond ;-)

Geplaatst door: Odile Desbeck