Spunky Mindfood schuift de voetjes onder Siba’s Table

Siba5

Ik ben geboren met de verkeerde huidskleur denk ik. Ik was voorbestemd om zwart te zijn, ik weet het zeker…

Enige tijd geleden werd ik uitgenodigd door Food Network om kennis te maken met Siba en de Afrikaanse keuken tijdens een workshop in het kookatelier van Yves Mattagne.

Voor we aan het kokerellen sloegen, doken we even terug in Siba’s jeugd. Al vroeg koesterde deze charismatische madam een passie voor koken. Siba’s mams was sceptisch, maar door de bemoedigende woorden van haar vader “Als je kan doen wat je graag doet, zal je nooit moeten werken.” volhardde deze foodie in de boosheid. Ze studeerde Food and Consumer Sciences als solide basis en ontpopte zicht al snel tot het boegbeeld van de hedendaagse Zuid-Afrikaanse keuken.

In de keuken ziet zij zichzelf als de “Queen of convenience”. Ze maakt naar eigen zeggen eenvoudige gerechten, zodat mensen er makkelijk mee weg kunnen, maar ze voegt de nodige dosis “Favavoem” toe, voor dat tikkeltje extra. Haar “home cooking style” leent zich er perfect toe te gebruiken wat je in huis hebt. Ze houdt niet vast aan meticuleuze recepten. Haar eenvoudige komaf maakt dat zij vroeger ook haar plan moest trekken met wat ze had.

“Ik had niet zo’n gesofisticeerde aardappelstamper.” vertelde ze. “Bij ons werd puree fijngeprakt met een vork. Als je iets ontbreekt, wees dan creatief en vervang het door wat anders. Dat maakt je gerecht niet minder lekker.”

Wij proefden van de Sticky kippenvleugeltjes:

De mfino-beignets met warme gerookte zalm en soja-citroenmayonaise:

Zalm gevuld met groentjes , geroosterd met sugarsnaps en begeleid van kruidige ‘Crushed potatoes’

En Siba’s zondagse trifle als kers op de taart.

Ook zin om op z’n Afrikaans aan de slag te gaan? Vanaf 23 september 2013 kan je meegenieten van Siba’s traditionele recepten met moderne twist, op werkdagen om 13.05 uur en 18.05 uur en op maandag dubbele afleveringen om 21.00 uur. Place to be: Food Network.

Bericht aan Telenet: gelieve Food Network op te nemen in het standaardpakket. Dank u!

Lees ook het verslag van mede-foodie ‘Meersmaak’.

Geplaatst door: Odile Desbeck