Foodie in Thailand

Ginger-ale

Na een druk jaar van werken, in combinatie met een zwaar beladen schoolprogramma waar ik af en toe sporten en blogpostjes schrijven tussen propte, was het eindelijk tijd voor een break. I present to you: ons avontuur in Thailand… of toch het culinaire gedeelte ervan.

Als ik terugdenk aan mijn “pijnlijke ontdekkingen” in Zuid-Amerika, was Thailand een verademing wat voeding betreft.
Eén van de meest memorabele culi-moments is ontegensprekelijk de Thaise kookles. ‘Asia Scenic Thai Cooking School’ is een echte aanrader als je ooit in Chang Mai bent (vraag naar les bij Indy)! Mijn ventje stond eerst wat sceptisch tegenover een volledige dag koken, maar was achteraf ook heel enthousiast.

 

We maakten verschillende gerechten, waaronder:
Massaman, mijn persoonlijke favoriet en 1 van de weinige gerechten waar aardappelen in verwerkt zitten.

(Recept volgt later)

(Bron: thailand-restaurant.co.uk)

Pad Thai, kan je overal krijgen:

(Bron: savorysweetlife.com)

Sticky rice with mango, mijn favoriete Thaise dessert, waar ze je in Chang Mai zowat op elke hoek van de straat mee rond de oren slaan. (Recept volgt later)


(Bron: latimesblogs.latimes.com)

Wat ik geweldig vond aan de Thaise keuken is de diversiteit in groenten en de manier waarop men erin slaagt smaken tot uiting te brengen met kruiden. Ik snap waarom de doorsnee Thai de Westerse keuken vaak flauw en smaakloos vindt. Zij kennen vele kruiden en smaken en kunnen ze ook heel goed met de losse pols doseren en combineren. Respect!

Naast de giga keuze aan groenten, zijn er nog redenen waarom je in Thailand makkelijker op gewicht zal blijven of zelfs zal afvallen: het is er te warm om te eten (ook in het regenseizoen), pikant eten maakt dat je snel een vol gevoel hebt en een Thai is zeer bedreven in ‘portion control’. De porties zijn er klein, maar net groot genoeg om geen honger te hebben.

Opgelet: als je overal voor gerechten kiest waar het woord “fried” in voorkomt, is dat meestal een soort van “gefrituurd”, maar dan in een wok met olie in plaats van een frietpot.
Leuk detail: je krijgt er naast geraffineerde suiker vaak ook standaard het betere alternatief ‘kokossuiker’ aangeboden.


Ook de keuze aan rijst is belachelijk uitgebreid:


The downside van de Thaise keuken is dan weer dat je in gezelschap zelden of nooit je eten tesamen krijgt met als gevolg dat je in je eentje zit te eten en het doet denken aan een aflossingsmarathon.
Het ontbijt zou voor veel broodeters een ware nachtmerrie zijn. ’s Ochtend krijgt een echte Thai gebakken rijst met kip, rundsvlees of groeten, ofwel een al dan niet pikante soep voorgeschoteld. Als je eruit ziet zoals ik, serveren ze je standaard een (weliswaar vaak volledig doorbakken) spiegelei of roerei met witte sponstoast. Ze zijn ook niet vies van rare combo’s. Ok… toegegeven, ik vroeg erom toen ik gebakken bonen en een pannenkoek met banaan bestelde met de bedoeling eerst hartig en dan zoet te eten. Ik had wel niet verwacht ze op 1 bord te krijgen…


Onder de noemer van de eigenaardigheden kan deze soort “noodle meets hair”-kruising in allerlei pastelkleuren wel tellen.


En niet ver van het ietwat bevreemdende “desserthaar” (zo heb ik ze gedoopt), zaten dames een deeg met zeer bizarre, blubberachtige, doch rekbare consistentie tegen een warme plaats aan te walsen om zo ook pannenkoekjes in hetzelfde kleurenpallet te maken, maar met de stevigheid van een durumvel. Volgens een Thai die meer Engels sprak dan de “no no” die de pannenkoekdame kon uitbrengen, zou het voornamelijk bestaan uit suiker. Erger nog: ze zouden het desserthaar IN de regenboog-durumpannenkoek draaien en zo opeten. Suiker belegd met meer suiker: disturbing… :-s


Waardevolle tip: Er is enige voorzichtigheid geboden als je op straat wil eten. Behalve die ene keer in de jungle, waar we geen keuze hadden over wat ons voorgeschoteld werd, zijn wij redelijk gespaard gebleven van darmperikelen-met-verplicht-wc-in-de-buurt, maar het kan anders verlopen…


Kortom: Behalve dat laatste is Thailand een must do om je culinaire palmares in te kleuren. Wie heeft dit warme plekkie al bezocht en wat waren jullie favoriete gerechten/ingrediënten?

Geplaatst door: Odile Desbeck