Pimp Your Water

summerdrink

Ben je’t water drinken een beetje beu ? Of drink je te weinig doorheen de dag, zoals ik? Zin in wat anders, maar je wil je niet storten op frisdrank? Mooi zo! Dan is dit misschien iets voor jou. Pimp your water! Add some flavour to it! Je kan eindeloos variëren, maar ik geef jullie mijn favoriete versie mee. Test voor jezelf uit wat voor jou werkt! Wat heb je nodig voor 1 kan summerdrink zoals op de foto? – 2 à 3 cm gemberwortel – 1 citroen – 1 limoen – een paar takjes munt Hoe maak je het? – Rasp de gember en stop het in een klein zeefje – Zet het zeepje boven een kan (of waar je je drank in wil bewaren) en overgiet de gember met water – Was de limoen en citroen (de schil…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Let’s go Indian !

Indische5

Ken je het gevoel wanneer je op reis bent en ook al is de lokale keuken super lekker, je mist soms toch je eigen gekookte potje, of die van ‘casa mama’. Wel, wij ervaarden het ook tijdens ons Thaise avontuur. Ook al genoten we met volle teugen van de massaman en sticky rice with mango, trop is teveel. Bij gebrek aan een eigen keuken, hebben we er ons hartje eens opgehaald in een Thais-Frans restaurant en daarnaast zochten we af en toe onze toevlucht tot de Indische keuken. Mmmmm Indisch! Seg, maar… Waarom zouden we de Indische collega’s van mijn ventje niet eens vragen of ze bereid zijn ons hun geheimen uit de doeken te doen en samen te koken?! En zo stonden we een weekje later samen in de keuken. Genodigden Rammohan en Vijay waren de koks van dienst…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Spunky Mindfood schuift de voetjes onder Siba’s Table

Siba5

Ik ben geboren met de verkeerde huidskleur denk ik. Ik was voorbestemd om zwart te zijn, ik weet het zeker… Enige tijd geleden werd ik uitgenodigd door Food Network om kennis te maken met Siba en de Afrikaanse keuken tijdens een workshop in het kookatelier van Yves Mattagne. Voor we aan het kokerellen sloegen, doken we even terug in Siba’s jeugd. Al vroeg koesterde deze charismatische madam een passie voor koken. Siba’s mams was sceptisch, maar door de bemoedigende woorden van haar vader “Als je kan doen wat je graag doet, zal je nooit moeten werken.” volhardde deze foodie in de boosheid. Ze studeerde Food and Consumer Sciences als solide basis en ontpopte zicht al snel tot het boegbeeld van de hedendaagse Zuid-Afrikaanse keuken. In de keuken ziet zij zichzelf als de “Queen of convenience”. Ze maakt naar eigen zeggen…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Foodie in Thailand

Ginger-ale

Na een druk jaar van werken, in combinatie met een zwaar beladen schoolprogramma waar ik af en toe sporten en blogpostjes schrijven tussen propte, was het eindelijk tijd voor een break. I present to you: ons avontuur in Thailand… of toch het culinaire gedeelte ervan. Als ik terugdenk aan mijn “pijnlijke ontdekkingen” in Zuid-Amerika, was Thailand een verademing wat voeding betreft. Eén van de meest memorabele culi-moments is ontegensprekelijk de Thaise kookles. ‘Asia Scenic Thai Cooking School’ is een echte aanrader als je ooit in Chang Mai bent (vraag naar les bij Indy)! Mijn ventje stond eerst wat sceptisch tegenover een volledige dag koken, maar was achteraf ook heel enthousiast.   We maakten verschillende gerechten, waaronder: Massaman, mijn persoonlijke favoriet en 1 van de weinige gerechten waar aardappelen in verwerkt zitten. (Recept volgt later) (Bron: thailand-restaurant.co.uk) Pad Thai, kan je…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Voedsel van de toekomst: zeewier!

149076_111152602388770_1842095450_n

Wat zullen we gaan eten als er geen koeien meer in de wei staan en de visjes uitgezwommen zijn? Over insecten hebben jullie nog een artikel tegoed Maar hier is alvast 1 optie: Zeewier! Zeewier is namelijk een heel gezonde vleesvervanger, dankzij de aanwezige aminozuren en vitamine B12 (wat vegetariërs/veganisten wel eens tekort komen). De antioxidanten, bètacaroteen en luteïne in zeewier dragen onder meer bij aan een gezonde huid en beschermen de ogen. Daarnaast bevat zeewier essentiële aminozuren, mineralen (voor mensen die geen melkproducten gebruiken: interessante calcium bron!) en de vitaminen A, B en C. “Jeezes, waar haalt ze’t om dat groenige goedje op te eten??” zal je denken. Wel… The Spunky one mocht verschillende zeewierproducten uittesten en dus besloot ik ook maar meteen mijn husband to be – die mijn experimenten er soms sceptisch, maar noodgedwongen bijneemt – te…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Stevia choco : kan ik nu massaal choco eten ??

steviachoco

Een tijdje geleden ontving ik een testpotje Stevia choco. Ik denk dat elke tester die opengedraaid heeft met één zelfde kritische blik, zachtjes nee-knikkend hoofd en de woorden: ’t gaat geen Nutella zijn he… Wel neen, het is geen Nutella en gelukkig maar. Ik proefde en… De gevreesde bittere smaak die typisch is aan stevia, vooral als je het puur gebruikt, bleef achterwege. Hij smaakte ook niet mierzoet, zoals vele “namaak” Nutella’s, waar ze het weinige aan hazelnoot dat erin zit, lijken te hebben vervangen door pure suiker en dan nog een beetje meer. Jawel… ik durf het te zeggen: hij is LEKKER! Good stuff: – Veel minder tot verwaarloosbaar effect op de bloedsuikerspiegel door het vervangen van suiker door onder andere Stevia. Opgelet: de choco op wit brood smeren doet dit weer teniet. Broodeters kiezen dan beter voor roggebrood,…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

And this is how you eat a burger #Paleo

aubergine hamburger

Vergeet die naar plastiek smakende schoenlap, kies voor grasgevoerd rundsvlees. En vervang het zompig wit broodje door gegrilde aubergine. Je rijdt nooit meer langs Mc Donald’s! Werkt ook met Portobello’s

Geplaatst door: Odile Desbeck

The drink of friendship: Yerba Maté

yerba-mate2

Tijdens mijn maand reizen door Zuid-Amerika is er meer blijven hangen dan empanada’s (ga naar het recept) en Argentijnse steak (zie artikel over de Zuid-Amerikaanse keuken)… Tijdens een daguitstap in Argentinië, zag ik de gids aan iets lurken wat op het eerste zicht een pijp leek, maar waar geen rook uitkwam. Dat moest ik nader bestuderen en zo kwam ik tot de conclusie: Aha! DAT is de reden dat praktisch alle Argentijnen rondlopen met een thermos onder hun arm! Yerba Maté… Yerba is een kruidenthee gemaakt van de Ilex Paraguariensis plant, de Maté is de uitgeholde Kalebas. Met de Bombilla (het strootje) wordt het gedronken met water van 70/80 graden. Yerba Maté bezit vele antioxidanten, ijzer, calcium, magnesium, selenium, vitamine A, B1, B2, B5, B8,C, E, K. Om de gemiddelde samenstelling hiervan te weten, klik hier. Yerba Maté – The…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck

Foodie in Zuid-Amerika

zuidamerika

Enkele dagen geleden landde ik terug op Europese bodem, na een volledige maand door het verre Zuid-Amerika te hebben gereisd om daar de culinaire (en minder culinaire) cultuur op te snuiven. Onze reis is gestart in Chili: Santiago >> Valparaiso >> San Pedro De Atacama De Zuid-Amerikaanse keuken is… hoe zal ik het stellen… anders Bij de start van onze trip was het extreem moeilijk om groenten te vinden. Je kreeg er vis of vlees met aardappelen. Als er “ensalada” voorzien was, kwam je er wat bedrogen uit met een verschrompeld blaadje sla, met de eigenschappen van een zeemvel, en een half schijfje tomaat (als je geluk had 1 volledige). Verder heb ik me laten vangen bij het bestellen van gerechten waar “Milanese” achter stond. Ik dacht dat het om een saus zou gaan, maar eigenlijk betekent dat “gepaneerd” of…
Lees meer »

Geplaatst door: Odile Desbeck